Silvester Lipošek, profesor športne vzgoje, rojen 18.12.1963 v Celju. Leta 1982 se je vpisal na Pedagoško Akademijo v Mariboru, smer športna vzgoja ter 26. 06. 1986 tudi diplomiral.
 
V PK Branik je pričel z delom trenerja v sezoni 1984 ter se leta 1986 tudi zaposlil, kjer je osem let delal kot profesionalni trener omenjenega kluba. Med tem časom je končal študij ob delu na Fakulteti za Fizičku kulturu v Zagrebu, diplomiral 26. 11. 1992 ter si pridobil naziv profesor športne vzgoje in naziv diplomiranega trenerja plavanja. Trenutno je absolvent doktorskega študija na Fakulteti za šport v Ljubljani.
 
Od leta 1986 do leta 1994 je bil zaposlen v plavalnem klubu Branik iz Maribora, kot profesionalni trener plavanja. V letu 1994 se zaposli na SERŠ-u kot profesor športne vzgoje, od leta 1997 pa je zaposlen na Univerzi v Mariboru – Fakulteta za strojništvo. Ves čas pa neprekinjeno sodeluje v plavalnem klubu Branik.
 
Njegovo strokovno izpopolnjevanje je potekalo v okviru matične Katedre za šport na Univerzi, pri Fakulteti za šport v Ljubljani ter preko Plavalne zveze Slovenije. Izobraževanje je potekalo v naslednjih smereh :
-          predelava tem, namenjenih posredovanju teoretičnih informacij plavanja,
-          strokovni seminarji plavanja,
-          sodeloval je  kot predavatelj na strokovnih seminarjih,
-          izvajal izobraževalni program za pridobivanje strokovnega naziva vaditelj plavanja.
 
Vrsto let je strokovni sodelavec v plavalnem športu, tako Plavalnem klubu Branik, kot tudi v Plavalni zvezi Slovenije. Zaradi omenjene dejavnosti je ob 100-letnici Mariborskega športnega društva Branik prejel »Bronasto listino« kot priznanje za izjemne športne dosežke. Bil je član trenerske ekipe slovenske državne reprezentance, ter prejel številna priznanja s strani PZS in OK za uspešno delo in rezultate, ki jih je dosegel na mednarodnih tekmovanjih v  Lignanu in na Mladinskem evropskem prvenstvu v Budimpešti. Od leta 2002 do 2008 je bil predsednik strokovnega sveta Plavalne zveze Slovenije. V letu 2008 je postal član (še vedno) Izvršnega odbora Plavalne zveze Slovenije, ter postal odgovoren za regionalni razvoj plavanja v Sloveniji. Nedavno je bil izvoljen za predsednika Strokovnega sveta Športne zveze Maribor.
 
Svojo trenersko pot je začel leta 1984 pod vodstvom priznanega trenerja Antona Mirkoviča – Šjora in s sodelovanjem Maje Šarac. Po nekaj letih učenja trenerskega dela v praksi so se začeli tudi kazati pozitivni učinki njegovega dela, najprej v mlajših kategorijah bivše Jugoslavije nato pa še v starejših kategorijah samostojne Slovenije. V njegovih skupinah so uspevali plavalci kot so: Jernej Seljak, Mojca Kristan, Tina Pahernik, Metka Sparavec, Blaž Medvešek…, ki so kasneje dosegali odmevne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih.