Robert Novak

Robert Novak, rojen 18.05.1963, je leta 1989 končal Pedagoško akademijo v Maribou, smer Športna vzgoja. 

Njegova prva zaposlitev je bila v Plavalnem klubu Branik, na delovnem mestu trenerja. Odgovoren je bil za plavalno šolo in vodil  tekmovalno skupino mlajših dečkov in mlajših deklic. Te plavalce je vodil do kategorije kadetov. Plavalci, ki jih je vodil so generacija 1982/83 in mlajši, ki so s pomočjo takratnih testiranj v osnovni šoli postali člani Plavalnega kluba Branik in kasneje uspešni plavalci: RAKUN MATJAŽ, ANTOLIČ DEJAN, MARKO CIMERMAN, JURJEC UROŠ, KOLOŠIĆ BOJANA, MENCINGER JERNEJ, ŠULEK BOŠTJAN, KRAJNC JURIJ, ULČNIK PETER, FRIŠČIĆ DARKO, PERNAT MATJAŽ, JAZBEC ANJA, PETEK MATEJA, ZABUKOVEC MARINA, USAR INES, VRTOVEC LUKA. Vsi so bili večkratni državni prvaki tako v posamičnih nastopih kakor tudi v štafetnem plavanju. Nekateri so se uvrstili  na sredozemske igre, evropska (mladinska in članska) in svetovna članska prvenstva, kjer so uspešno nastopali in zastopali Slovenijo, kakor tudi Plavalni klub Branik. 

Delo trenerja je Robert Novak opravljal do leta 1997. Nato se je odločil, da se kot učitelj in pedagog preizkusi z delom z osnovnošolsko mladino. Zaposlil se je na Osnovni šoli Sveta Ana, v manjšem kraju pri Lenartu. Tam je do marca leta 2003 poučeval športno vzgojo. Zanj je bila to odlična življenjska izkušnja. 

Aprila 2003 je svoje delo ponovno posvetil plavalnemu športu. Zaposlil se je na Ministrstvu za šolstvo in šport, ki je pričelo s projektom panožnih športnih šol. Znova je kot trener pričel delati s tekmovalno skupino mlajši dečki in mlajše deklice. 

Zadnja štiri leta sta pod strokovnim vodstvom Roberta Novaka plavala oslična plavalca Plavalnega kluba Branik, »kravlerja« Golob Matej in Bau Martin. Golob Matej se je kontinuirano udeleževal tekem najvišjega ranga v njegovi kategoriji, EYOF, Evropsko mladinsko prvenstvo (HELSINKI, BEOGRAD). Bau Martin se je dvakrat zapored uvrstil na Evropsko mladinsko prvenstvo (BEOGRAD, ANTWERPEN), na slednjem nastopal v finalu in zasedel osmo mesto na 400 m prosto z odličnim rezultatom 3:54,94. Oba sta večkratna državna prvaka v disciplinah 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m prosto. Medalje sta osvajala tudi v drugih disciplinah. 

Trenutno Robert Novak vodi plavalce kategorije mlajši dečki/mlajše deklice, člana Bau Martina, mladinca Hren Erika in sodeluje pri vodenju klubskega programa.