Maja Šarac

Rojena 22.04.1955 v Beogradu. Prvi dve leti študija na Fakulteti za šport je zaključila v Beogradu in pridobila izobrazbo višjega športnega trenerja plavanja ter študij nadaljevala v Zagrebu in ga zaključila kot profesor telesne vzgoje, smer plavanje.

Zaradi potrebe po trenerjih v plavalni šoli „Crvena Zvezda“ Beograd in interesa svojega očeta Antona Mirkovića-Šjora, ki je bil eden največjih trenerjev plavanja v bivši Jugoslaviji, se je začela ukvarjati z delom v plavalnem športu in v njem ostala vse do danes. Največji del svojega znanja, tako teoretičnega kot praktičnega, je nasledila od svojega očeta, ki ji je pomagal izoblikovati se v samostojnega uspešnega trenerja. 

V  Maribor se je preselila julija 1981. Od oktobra 1981 do leta 1989 leta je bila kot trener vključena v delo Plavalnega kluba Branik. S plavalci je dosegla pomembne državne in menarodne rezultate. Zavratnik Simona je v tem obdobju že bila večkratna državna prvakinja Jugoslavije, Kravos Gregor, Terzić Igor, Miksić Andrej, Hedl Helena in mnogi drugi plavalci PK Branik-a, takrat na začetku svoje plavalne kariere, so zelo hitro postali prepoznavni plavalci Jugoslavije. 

Plavalci PK Branik so pod njenim strokovnim vodstvom v obdobju 1981 - 1985 dosegli pomembne rezultate najprej v pionirski, kasneje mladinski in članski konkurenci. V samem vrhu jugoslovanskega plavanja so bili Koželj Matjaž, Kučej Aleksandra in Godina Tanja. Koželj Matjaž je na evropskem mladinskem prvenstvu 1986 v disciplini 200 m delfin osvojil drugo mesto, tri leta kasneje na evropskem prvenstvu v Bonnu v isti disciplini z novim državnim rekordom bronasto medaljo. 

Na mladinskem prvenstvu Balkana leta 1985 so plavalci Godina Tanja, Kučej Aleksandra, Koželj Matjaž in Miksić Andrej dosegli največje tekmovalne uspehe. Godina Tanja prvo mesto na 100 m in drugo na 200 m hrbtno, Kučej Aleksandra drugo mesto na 100 m in 200 m kravl, Koželj Matjaž drugo mesto na 200 m in tretje na 100 m delfin, Miksić Andrej tretje mesto na 100 m prsno. Leta 1986 je Maja Šarac z »udarno trojico« dosegla 13 naslovov državnih prvakov Jugoslavije. V tem obdobju so se začela pojavljati nova imena plavalcev z uspehi: Brodnik Petra, Barbara Bezjak, Robi Brglez, Jernej Seljak in Eva Zemljič. Istega leta je na evropskemm mladinskem prvenstvu Koželj Matjaž osvojil drugo mesto na 200 m delfin, Kučej Aleksandra pa z novim državnim rekordom na 100 m kravl, kot prva jugoslovanka s časom pod minuto v velikih bazenih, prvo mesto v malem finalu. Na mladinskem prvenstvu Balkana v Solunu Kučej Aleksandra po 25 letih priplava nov državni rekord na 200 m kravl, ki ji ga je odvzela šele Sara Isaković.

1987 leta je na mediteranskih igrah v Latakiji Godina Tanja priplavala tretje mesto na 200 m hrbtno in bila prva Slovenka, ki je osvojila mediteransko medaljo. Leto kasneje je na Balkanijadi osvojila tretje mesto na 100 m hrbtno, Koželj Matjaž pa je na državnem prvenstvu v Reki izpolnil normo za Olimpijske igre v Seulu, kamor zaradi nesporazumov med Plavalno zvezo Jugoslavije in Olimpijskim komitejem ni odpotoval. V tem obdobju začnejo uspehe tako v jugoslovanskem kot mednarodnem merilu nizati Seljak Jernej, Brglez Robi, Brodnik Petra, Maher Helena, Bačelić Tadej, Kremžar Borjana, Šparovec Metka in Kristan Mojca. 1989 leta je Koželj Matjaž na evropskem prvenstvu v Bonnu osvojil tretje mesto, prav tako je Godina Tanja na evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju v disciplini 5 km osvojila tretje mesto. Člana Plavalnega kluba Branik postaneta odlična plavalca Tanja Drezgić in Robert Grubišić.

Doseženi rezultati so odraz dolgoletnega dobro načrtovanega in organiziranega dela Maje Šarac, za kar je prejela nekaj priznanj Plavalne zveze, leta 1989 je bila dobitnica Bloudkove plakete za razvoj bazičnega in vrhunskega plavalnega športa v Mariboru. 

V obdobju med 1989 in 1999 je bila trener v številnih jugoslovanskih plavalnih klubih: PK Proleter iz Zrenjanina, PK Vojvodina iz Novega Sada, Zavod za fizičku kulturu Novi Sad, PK Crvena Zvezda in PK Dinamo iz Pančeva. Osnovala je eno najboljših plavalnih šol v Beogradu - Plivački centar Žabica. Bila je trener uspešnih plavalcev Šulc Tivadarja, Stajić Biljane, Vučković Aleksandre, Grozdanić Maje, Filipović Đorđe, Vasić Miodraga in Higl Nađe.

Septembra leta 1999 se je kot trener Plavalnega kluba Branik vrnila v Maribor. Leta 2000 so bili doseženi pomembni rezultati: Rakun Matjaž je izpolnil normo za evropsko mladinsko prvenstvo v Dunkerque, Francija, Pernat Matjaž je na zimskem kadetskem, mladinskem in članskem državnem prvenstvu v Kranju postal kadetski državni rekorder in v poletni sezoni izpolnil normo za evropsko mladinsko prvenstvo na Malti 2001. V olimpijskem letu 2004 je Pernat Matjaž na 200 m prsno na evropskem članskem prvenstvu dosegel 13 mesto z novim slovenskim članskim rekordom, ki do danes še ni izboljšan. Na koncu svoje kratke plavalne kariere je v moški mešani štafeti 4x100 m (Medvešek, Pernat, Mencinger, Vrtovec) osvojil še danes veljavni absolutni rekord Slovenije.

Menciger Jernej je leta 2001 na evropskem mladinskem prvenstvu na Malti dosegel v disciplini 50 m delfin dvanajsto ter na 100 m delfin sedmo mesto. Leta 2004 se je na sredozemskih igrah v Almeriji na 100 m delfin uvrstil na šesto ter na 50 m delfin na osmo mesto. Štafeta Medvešek, Tahirović, Mencinger, Mankoč je dosegla rekord iger. 

Vrtovec Luka je rekorder na 50 m delfin, 50 m in 100 m kravl. Udeležil se je mladinskih in članskih evropskih prvenstev. Vrhunec njegovega in trenerkinega uspeha  je leta 2004 doseženo tretje mesto na 50 m delfin.

Leta 2004 je Plavalna zveza Slovenije Majo Šarac proglasila za najboljšega trenerja mladinske kategorije.