Blaž Medvešek

Rojen 10.7.1980 v Mariboru, kjer je s sedmim letom starosti pričel trenirati plavanje v Plavalnem klubu Branik. 

Plavanje ga je veselilo od samega začetka, tudi ko še ni bilo tekmovanj. S prvimi tekmami in uspehi je interes le še rasel, ogledoval si je največja tekmovanja, in sanjal o tem, da bo nekoč plaval kot Matt Biondi. 

Pričel je plavati hitreje, se udeležil tudi prvih mednarodnih tekmovanj, na Olimpijskih dnevih mladih je osvojil dve srebrni medalji in se takrat odločil, da bo naredil vse, da postane uspešen plavalec. Izmed trenerjev sta ga najbolj goreče priganjala Silvester Lipošek in Duška Godina, za kar jima je zelo hvaležen še danes.

V mladinski kategoriji je njegov najvidnejši dosežek 5. mesto na mladinskem Evropskem prvenstvu. Po končani maturi na 2. gimnaziji Maribor se je preselil v Ljubljano, kjer je prebival šest let in medtem nastopal za plavalni klub Ilirija iz Ljubljane. Njegov trener je bil Dimitrij Mancevič, še danes zelo uspešen na najvišjem mednarodnem nivoju. Rezultat požrtvovalnega dela sta bila dva nastopa na Olimpijskih igrah, z 8. mestom v Atenah (v disciplini 200 hrbtno) je zabeležil svoj največji uspeh kariere. Ob tem je bil tudi evropski prvak v 25 metrskih bazenih, osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu. Na tekmovanjih v 50 metrskih bazenih se je moral kot po pravilu zadovoljevati le z uvrstitvami v osmerico najboljših. Še zmeraj je slovenski rekorder v hrbtnih disciplinah in kot trener si močno želi, da bi njegove rezultate kmalu kdo izboljšal.

Takoj po zaključku plavalne tekmovalne kariere je Blaž Medvešek pričel poučevati najmlajše v Plavalnem klubu Branik in spoznal, da je delo trenerja naporno, a ga hkrati mu je v veliko veselje. Plavalci in plavalke, ki jim je po svojih najboljših močeh poizkušal ponazoriti pravo pot po kateri naj bi športniki hodili, so osvojili naslove ekipnih prvakov Slovenije za kategoriji mlajši dečki/mlajše deklice in dečke/deklice, se ob tem vpisali na sezname rekorderjev v štafetnem plavanju, pozneje pa postali člani kadetske plavalne reprezentance Slovenije.

Potrudil se bo, da ne bo več dolgo nosil naziva absolventa Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, v vmesnem času pa namerava še naprej opravljati poklic nadležnega, vselej zahtevnega trenerja, ki ga imajo otroci najraje takrat, ko iz različnih vzrokov izpusti kakšen trening.