1

dec

Plavalna šola

Plavalna šola Branik

Učenje plavanja v Plavalni šoli Branik

Kako najlažje naučimo otroka plavati?

Otroka morate najprej odvaditi strahu pred vodo, ko pa se bo v njej dobro počutil, lahko začnete z učenjem plavalnih tehnik.

Vašega otroka boste najlažje naučili plavati v bazenu s primerno nizko gladino vode. Priporočamo vam, da za učenje prvih plavalnih zamahov ne uporabljate rokavčkov ali plavalnega obroča, temveč profesionalne plavalne pripomočke, kot s...o plavalna deska, Fredov obroč ali črv iz pene. Otrok naj se najprej nauči plavati in gledati pod vodo brez očal, odvadi pa naj se tudi mencanja oči, saj se bo voda odtekla sama. Če ima vaš otrok daljše lasje, mu lahko silijo preko nosu ali celo v usta, zato mu nadenite plavalno kapico.

Ko otroka učite plavati, ga morate najprej naučiti izdihovati v vodo, saj mu med plavanjem voda le tako ne bo prišla v usta ali nos. Pomagajte si z žogico za namizni tenis, ki naj jo otrok s pihanjem premika po vodni površini. Nato mu recite, naj ustnice prisloni ob vodno gladino in s pihanjem zraka dela mehurčke. Na koncu naj večkrat zapored potopi glavo in izdihne v vodo. Če vaš otrok ne upa potopiti glave, boste njegov strah najlažje pregnali s pomočjo igre. Nadvse primerne so s peskom napolnjene igrače različnih barv in oblik, ki jih mora otrok pobrati z dna bazena. Če imate več otrok, lahko tudi tekmujejo, kdo jih bo pobral in vam jih prinesel največ.

Nato morate otroka naučiti pravilne lege telesa v vodi, dobiti pa mora tudi občutek za drsenje skozi vodo. Pri tem mu lahko pomaga vaja ”raketa”. Otrokovo telo naj bo popolnoma zravnano, trebuh malce porinjen naprej, roke pa naj iztegne nad glavo, tako da eno dlan položi na drugo. V tem položaju naj se odrine od roba bazena in drsi po vodni gladini, njegov pogled pa naj bo usmerjen v dno. Poskusi naj tudi raketo na hrbtu, ki jo nekateri otroci hitreje obvladajo, saj jim ni potrebno imeti obraza v vodi. Primite ga za dlani in ga vlecite po gladini, pri tem pa pazite, da njegovo telo ni v sključenem oziroma sedečem položaju.

Pred začetkom učenja hrbtne tehnike naj otrok dobro obvlada raketo na hrbtu, drsenju pa naj doda tudi delo nog. Brcanja z nogami ga boste najlaže naučili na robu bazena, pri čemer je pomembno predvsem to, da ne krči kolen oziroma  ”vozi kolesa”, stopala pa ima iztegnjena ”v špičko”. Ko bo sposoben tako samostojno preplavati nekaj metrov, naj začne krožiti najprej z eno in nato z drugo roko, z malo vaje pa se bo naučil tudi izmeničnega kroženja. Pri tem mu lahko pomagate tako, da ga z roko ali črvom iz pene podprete pod ledvenim delom hrbta.
Z učenjem prsne tehnike oziroma ”žabice” začnite na suhem. Poskusite z risanjem ”srčkov” – otrok naj sedi na tleh z iztegnjenimi nogami, noge naj potegne oziroma skrči k sebi, tako da so stopala na tleh, potem pa naj dvigne prste in s petami na tleh nariše krog. Na podoben način ga naučite tudi pravilnega zaveslaja z rokami. Otrok naj se nato  usede na rob bazena in ponovi zamah z nogami v vodi, pri čemer ga lahko primete za noge in mu jih vodite. S pomočjo plavalne deske naj se zamaha z nogami nauči tudi med plavanjem na trebuhu, pri zamahu z rokami pa mu pomagajte s črvom iz pene. Z dovolj vaje bo otrok dobil pravilen občutek in znal uskladiti delo rok in nog.

Nikar ne obupajte, če ima vaš otrok pri učenju plavanja težave. Vseeno pa premislite tudi o tem, da bi otroka vključili v PLAVALNO ŠOLO BRANIK MARIBOR, kjer se bo plavanja z veseljem učil v družbi vrstnikov, uporabljal kvalitetne plavalne pripomočke, učitelj plavanja pa bo zaradi avtoritete lažje pridobil njegovo pozornost in ga plavanja naučil enostavneje, hitreje in pravilneje.

POSKUSITE IN PRIPELJITE OTROKA NA BREZPLAČEN POSKUSNI TERMIN VADBE V PLAVALNO ŠOLO BRANIK. Vsak dan od ponedeljka do četrtka v kopališču Pristan ob 17. uri.
 
Informacije na telefonski številki 041 682 016.