15

dec

Plavalni klub

MM Maribor 2014

Minuli konec tedna je v Mariboru potekal Mednarodni plavalni miting, ki je privabil rekordno število plavalcev iz 14 držav

MM MARIBOR V ZNAMENJU REKORDOV

Dosežen rezultat je v plavanju pogosto edini, ki šteje. Naporen, navdihujoč, na trenutke neusmiljen šport, ki športnike vseh starosti oblikuje, jim določa vrednote ter umešča v različne kvalitetne razrede. Prinaša izmenjujoča obdobja veselja na eni, kakor tudi razočaranja na drugi strani. Za nekatere past, da se po uspešnih nastopih ne ujamejo in zadremajo na lovorikah lastne slave, spet za druge priložnost, da se po neuspehu poberejo in nadaljujejo z novo energijo. Strah pred neuspehom je lahko odličen motivator.

Pretekli konec tedna je PK Branik organiziral mednarodni plavalni miting, na katerem je nastopilo nekaj manj kot 350 plavalk in plavalcev iz kar 14 držav. Tako množične mednarodne udeležbe v Pristanu ne pomnijo. Termin tekmovanja (dober teden po SP v kratkih bazenih) je v tej sezoni zelo primeren. Starejši plavalci so imeli možnost potrditve oziroma izpolnitve kriterijev za nastop na SP v Kazanu, ki bo avgusta prihodnje leto. Mladinci in kadeti so se borili z normami za premierne Evropske igre, in za Olimpijski festival mladih športnikov v kadetski konkurenci. Iztekajoče koledarsko leto so predvsem mlajši tekmovalci izkoristili za lov na slovenske rekorde v svojih starostnih kategorijah.

Trenerji domačega kluba so z dosežki zadovoljni. Že nekaj časa najuspešnejši Branikovec Martin Bau je potrdil nastop na SP, Grega Popović in Vito Vodenik sta se zelo približala nastopu na MEP, slednji je ob tem dosegel slovenska rekorda na 100 in 200 metrov hrbtno za kategorijo kadetov. Kaja Balant Marin, mladinska reprezentantka Slovenije je plavala prvič po daljši odsotnosti zaradi poškodbe, dosegla je solidne rezultate, več si je želel Erik Hren, odkritje lanske sezone, ki ga čaka najtežji preskok, prehod iz mladinske v absolutno kategorijo.

V popoldanskih finalih so plavali in postavljali osebne rekorde tudi Katja Fain, Maša Stopinšek, Maja Uduč in Adi Mešič.  Ekipo Branika je sestavljalo 36 plavalk in plavalcev. Spodobna številka.

Najboljši rezultat po mednarodnih točkah je dosegel Damir Dugonjić, za edini absolutni rekord Slovenije je poskrbela Tjaša Vozel (PK Zvezda Kranj), rekorde v mlajših kategorijah so ob Branikovcu Vodeniku popravili še Janja Šegel, Dejan Šteharnik, Matija Može in Lovro Knez (vsi PK Fužinar Ravne na Koroškem),  Tara Vovk (PK Ljubljana) in Nace Vovk (PK Triglav Kranj).

Vse ekipe bodo nadaljevale s pripravami za glavna zimska tekmovanja, slovenska prenstva za vse kategorije, ki bodo konec januarja oziroma začetek februarja v Ljubljani, Kranju in Mariboru.

 

Rezultati - MM Maribor 2014